Background

CALUL SLEIPNIR

Probabil aceasta postare nu este foarte mult legata de joc. Astazi imi propusesem sa fac o postare despre caii divini, dar cautand despre Sleipnir am gasit legenda acestuia pe un site nemtesc. Am fost foarte captivata de poveste si m-am decis sa o impart cu voi :P. In aceasta postare va voi vorbi deci despre legenda Sleipnirului.



In imagine puteti vedea armasarul Svaðilfari si Loki sub forma iepei, pe fundal.

MITOLOGIA NORDICA:
In mitologia nordica calul sleipinir (denumit si "Vechiul Nord" sau "The Slipper" ) este un cal cu opt picioare. Sleipnirul a fost mentionat pentru prima oara in Poemul Edda (compilat in secolul 13 si avand ca sursa legende si povesti traditionale). Din aceasta sursa reiese ca Sleipnirul este calul lui Odin, fiul al lui Loki ( zeu al focului și al magiei care poate lua mai multe forme, atât animale cât și umane ) si a armasarului Svaðilfari.

Sleipu este descris ca fiind cel mai bun si mai rapid cal din lume, cu puterea de a calatori intre lumea celor vii si cea de dincolo ( Helheim ). Aceasta este probabil cea mai interesanta si mai populara legenda a calului Sleipinir.


Despre acest cal divin se vorbeste si intr-o ghicitoare descoperita in jurul anului 13. In aceasta ghicitoare Sleipinirul este considerat mostenitorul calului Grani (calul detinut de eroul Sigurd. In legenda Sigurd il primeste pe acesta de la Odin, deghizat intr-un om in varsta ). Si in aceasta legenda se poate observa legatura dintre Odin si calul Sleipnir.

De-alungul timpului s-au facut multe legaturi intre calul Sleipinir, divinitatile nordice si practicile shamanice.Se crede chiar ca Sleipnirul ar fi creatorul canyonului Asbyrgi a carui forma este cea de potcoava de cal. Aceasta denumire este regasita in poeme, literatura, razboaie si nume de corabii.

LEGENDA LUI SLEIPNIR:


Totul a inceput cand Thor, zeul tunetului, fulgerului si a razboaielor a parasit Asgardul pentru a ucide uriasii. In perioada in care acesta a lipsit, un urias pe nume Hrimthurs ( uriasul gheturilor ) a venit in Asgard deghizat intr-un fierar si s-a oferit sa reconstruiasca zidurile Asgardului. Tot ce a cerut in schimbul acestui lucru au fost soarele, luna si pe zeita Freija ( zeita a fertilitatii si frumusetii ). Zeii au fost de acord cu acest aranjament si i-au oferit lui Hrimthurs resursele necesare pentru ca acesta sa termine reconstruirea zidurilor in 6 luni , lucru considerat imposibil. Zeul ticalos Loki i-a oferit uriasului, fara stirea celorlalti zei o unealta secreta - Un armasar gri numit Svadilfari ( = sclavul / predestinatul ) care avea puterea si viteza a 20 de oameni.
Cu ajutorul lui Svadilfari, Hrimthurs a lucrat foarte rapid si nu a durat mult pana cand ceilalti zei au realizat ca el chiar ar putea sa termine reconstruirea fortificatiilor la timp. Cand au inteles acest lucru s-au imspaimantat foarte tare si au devenit foarte furiosi pe tradarea lui Loki pe care l-au amenintat cu moartea. Loki pentru a preveni pericolul s-a transformat intr-o iapa alba, superba si l-a ademenit pe Svadilfari. Svadilfari si-a rupt capastrul si l-a urmat pe Loki in padure. Acestia au alergat toata noaptea cu uriasul in urma lor, iar in cele din urma l-au impedicat pe acesta sa termine zidurile

Cand Hrimthurs a inteles ce a facut Loki a devenit atat de furios incat a inceput sa darame Asgardul, insa a fost oprit la timp de catre Thor care l-a lovit peste cap cu ciocanul sau, Mjolnir. La scurt timp dupa acest incident, Loki, in forma iepei albe, a dat nastere unui manz cu opt picioare, Sleipnir, pe care i l-a oferit cadou lui Odin. Acest cal, Sleipnir era nu numai cel mai rapid cal din lume, dar avea si abilitatea de a pluti peste ape ,prin aer cat si spre lumea de dincolo.


Mai tarziu in mithologia nordica , fiul lui Odin, Hemrod l-a calarit pe Sleipinir in lumea de dincolo pentru a-l recupera pe Balder (al doilea fiu al lui Odin). Hemrod l-a calarit pe Sleipinir timp de 9 zile si 9 nopti pana a ajuns la portile Lumii de dincolo insa nu a reusit sa il salveze pe fratele sau din cauza ticaloseniilor lui Loki.


Sleipnir - SIMBOLUL :

Este considerat ca cele opt picioare ale calului divin Sleipnir simbolizeaza patru oameni carand un sicriu, dar desi acest cal a purtat intr-adevar diferite persoane spre Hellheim, i-a adus si inapoi, deci nu poate fi considerat un simbol al mortii.
O alta sugestie referitoare la cele opt picioare ale lui Sleipinir ar fi ca in cazuri extrem de rare caii se nasc cu 3 degete ( polidactilie ). Cand acest lucru se intampla calul nu este afectat intr-un mod negativ din punct de vedere al performantelor insa acesta devine un simbol al belsugului si norocului .Au fost intalnite cateva astfel de cazuri de-alungul istoriei. Este posibil ca unul dintre acesti cai sa fi inspirat mithul lui Sleipinir. Fiind un mit foarte vechi a avut multi ani sa se sedimenteze si sa creasca in povestea care este astazi.

Sleipinir in jocul Howrse :

Sleipnir sunt cai Divini şi nemuritori. Aceştia pot avea diferite culori. Nu se pot reproduce şi nu sunt clasificaţi, dar pot fi vânduţi. Sunt 12 Greyfell diferite, din care 2 femele. Numai o dată în timpul jocului, pe data de 1 a fiecărei luni, dacă aveţi cel puţin un cal viu, îl puteţi transforma într-un Sleipnir Isabel pe pagina profilului. Pentru a obtine Sleipinirul Isabel trebuie sa aveti deja 12 Greyfelli ( 10 masculi si 2 femele ).

Prea multe nu pot fi spuse despre acesti cai superbi. Au opt picioare, si 1500 abilitati distribuite egal intre cele 6 specializari. Pe varianta romaneasca exista doar 4 cai Sleipnir ( la simo19, Ralucutza, RaseRasee si Mortua Est ). Un cal Sleipnir poate valora si 100 de permise, si este extrem de rar.

3 comments:

  1. nu numai acei jucatori au sau au avut sleipir pe howrse,stiu sigur k si Felinda a avut unul(dar ea nu mai este pe howrse)

    RăspundețiȘtergere
  2. ^ Felinda e Mortua Est.
    Interesantă postarea, îmi plac legendele şi miturile, iar referitor la acest cal nu ştiam mai nimic. Felicitări pentru blog, de asemenea! <3

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pentru blogul minunat ,pe care din pacate doar acum il descopar.E o legenda interesanta.Keep up the good work !

    RăspundețiȘtergere