Background

OBTINEREA STELELOR DE EXCELENTA


În acest tutorial am să vă explic ce sunt defapt stelele de excelență, ce semnifică ele, si cum pot fi obținute.

POTENȚIALUL GENETIC:

Potențialul genetic al calului se calculează în funcţie de potenţialul genetic și indexul genetic BLUP al părinților.
Există o singură modalitate de a îmbunătăți potenţialul genetic al unui mânz: să se joace între vârsta de 8 şi 18 luni.
Abilitățile înnăscute şi îmbunătăţirea acestora nu fac parte din potențialul genetic. Astfel, abilitățile unui cal pot depăşi valorile indicate de potențialul genetic.


Fiecare rasă are 1 abilitate primară si 2 abilitați secundare. Aceste abilități pot fi foarte ușor depistate din tabelul geneticii. Am atașat imaginea unui căluț cu 350 PG. Chenarul roșu reprezintă abilitatea principală iar cele cu albastru abilitățile secundare. Este foarte important ca înainte să vă apucați de treabă să înțelegeți de ce alegeți rasa pe care o alegeți. Dacă doriți să luați o rasă de la 350 PG și să o duceți la stea de excelență pentru plăcerea voastră nu contează foarte mult rasa, însă dacă doriți să faceți performanțe ( Marele Premiu ) este vital să alegeți o rasă care să fie specializată pe una dintre categoriile de la Marele Premiu, o rasă la care nu foarte mulți jucători au acces, pentru a păstra mereu avansul.

Potențialul genetic ( în acest caz 350 )  reprezinta suma celor 6 categorii afișate și va poate oferi o viziune de ansamblu asupra capacităților finale ale calului. Atunci când cresteti potențialul genetic veți observa că și valorile abilităților se vor îmbunătăți. În general atributul primar se dezvoltă cel mai ușor, apoi celelalte 2 ( dintre care una mereu o va domina pe cealaltă ).

STELE DE EXCELENȚĂ:

Obțineți prima stea de excelență în momentul în care calul atinge 100 abilități ( vorbim in unități de genetică ) la atributul principal. A doua se obține cînd obțineți 110 abilități la atributul principal, sau 100 la cel secundar.

In imaginea alaturată aveți un Hanoverian:
La 350 PG are :             La aprox 390 PG are :
90 - sarituri                              100.20 - sarituri
66 - viteză                                78.30 - viteza
70 - dresaj                                72.70 - dresa

Observăm deci că abilitățile cresc neregulat. De aceea va fi mai ușor să obțineți stele la atributele primare, iar cele secundare se vor dezvoltă in paralel. Dacă calul obține stele de excelență la mai multe categorii, vor apărea mai multe rânduri în care se va specifica categoria în care animalul excelează. Adunând 10 stele de excelență verzi obtineți o stea de excelență roșie. Prima stea de excelență se obține in general pe la 384-387 PG ( adica  câteva zeci de generații de cai.), în funcție de rase.
Procesul de creștere al potențialului genetic este lung, repetitiv și obositor.
Pentru început aveți nevoie de o pereche de cai. ( mascul și femelă ). Acestea vor fi FUNDAȚIILE VOASTRE. Pentru o cât mai corectă abordare a problemei este imperativ să antrenați blupul (de preferat pana la 100)Mânjii obținuți din părinti cu blup pozitiv si cât mai mare , vor avea un PG foarte mare. Din 2 părinți cu potențial identic ( sa zicem 400 ) iese un mânz care prin jocuri va obține cu 1.10-1.15 mai mult potențial genetic ( adică 401.15 ) .
Trebuie mereu sa faceti jocurile manjilor!

Există 3 metode de a reproduce caii.
  • antrenând BLUPUL ( tutorialul pentru blup il gasiti aici : http://howrse-lovers.blogspot.com/2012/02/tutorial-pentru-blup.html ) pana la 100 pentru ambele exemplare si apoi făcând montă cu bagheta fertilității ( eventual și lacrimi pentru a câștiga mai usor competițiile  ) si schimbând sexul unuia dintre pui.  
  • făcând monte cu femela pana la vârsta de 25 de ani și apoi alegând cele mai bune exemplare pentru a continua. ( in acest caz masculul are deja 100 blup )
  • alternând femela cu masculul. Alegeți cel mai bun exemplar ( mascul de ex ) căruia îi faceți schema de blup si il împerecheați cu femela anterioara, apoi femela care va rezulta din cei doi, o antrenați si o împerecheați cu ultimul mascul s.a.m.d...

Prima metoda este mai rapida și mai costisitoare
Puteți de asemenea sa folosiți ceasuri și brate dacă doriți sa grăbiți procesul. Dacă sunteți în pana de permise puteți omorî părinții din care ati obținut deja pui și pe care nu le mai folosiți. Încet încet, din generație in generație genetica se va îmbunătăți si în final veți ajunge si la stele de excelenta. Nu uitați, este nevoie de multa rabdare si perseverenta.


Daca mai aveti alte intrebari astept mesaje.
Sper ca acest tutorial a fost destul de clar.
trineeee

Categories:

9 comments:

  1. Sall.Sunt dennisa_cristina.
    Superr!Msr ioana din nou.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si inca ceva:
    Cum pot sa imi fac si eu un blog ca al tau?

    RăspundețiȘtergere
  3. folosing blogger.com.. iti alegi un template si faci blog

    RăspundețiȘtergere
  4. am un cal care are peste 120 la galop, dar nu a aparut nici o stea de excelenta...la tine vad ca apare steaua de la 100, in joc scrie ca apare la manz :P nu prea inteleg.. se poate sa imi spui cum e?

    RăspundețiȘtergere
  5. pai m-a ajutat cineva.. nu stiu sa iti zic exact cum ;)) oricum eu tre sa ma apuc de lucru la site cat de curand pt ca e doar provizoriu

    RăspundețiȘtergere
  6. mohn_blume acele 100 abilitati trebuie sa fie din tabelul de genetica, nu din cel de abilitati. Am explicat asta deja in tutorial

    RăspundețiȘtergere
  7. E o postare foarte interesanta , si m-am amuzat vazand prima imagine(am un cal exact la fel dar nu e acelasi ).O sa incep sa iti urmaresc blogul , pentru ca e ,poate cel mai bun din cate am vizitat (cel putin legat de howrse)

    RăspundețiȘtergere