Background

INGRIJIREA CAILOR

Am observat ca foarte multi jucatori nu stiu cum sa isi ingrijeasca calutii. Aceasta postare isi propune sa clarifice anumite aspecte ale jocului legate de sanatatea calului. Pentru inceput haideti sa vorbim un pic despre Meniul animalului.


Dupa cum puteti observa am desenat 3 chenare in care am incadrat niste aspecte mai importante legate de ingrijirea cailor.

Cel mai important este cel albastru, in care puteti vedea ENERGIA, SANATATEA si MORALUL animalului. Aceste 3 lucruri sunt extrem de importante pentru ca influenteaza in mod direct performantele in competitii si antrenamente.

ENERGIA 

Daca calul este corect ingrijit cu o zi inainte acesta se va trezi cu 94 de energie. Aceasta energie poate fi folosita in diferite moduri, insa in acest tutorial nu vom vorbi despre asta. In principiu trebuie sa tineti minte ca un cal sanatos se va trezi cu 94 energie daca este adormit MEREU inainte de ora 22.00 , cu cel putin 20% energie. In cazul in care puneti calul la culcare mai tarziu de aceasta ora el nu isi va recupera suficienta energie pe parcursul noptii, si se va trezi obosit.


ISTORICUL :

Trebuie mereu sa acordati atentie istoricului deoarece acolo aveti toate informatiile de care aveti nevoie pentru a ingriji calul. Aici veti putea afla daca calul a fost corect hranit, culcat, s.a.m.d. Daca sunteti atenti la gresile voastre le puteti repara foarte repede iar calul nu va avea de suferit pe termen lung.

SANATATEA:

Sanatatea este extrem de importanta deoarece influenteaza in mod pozitiv sau negativ rezultatele in competitii si randamentul antrenamentelor. Pentru a creste sanatatea rapid puteti pune calul pe pajiste pentru cateva ore ( aveti mare grija sa nu depasiti numarul de furaje permise pe zi ) sau in boxa. O alta optiune ar fi terciurile de sanatate.

Sanatatea calului scade din urmatoarele motive :
  1. Calul este prea gras sau prea slab
  2. Calul nu a fost ingrijit suficient de bine
  3. Energia calului scade sub 20%
  4. Calul nu a fost tesalat
Caii de peste 25 de ani isi pierd zi de zi un procentaj din sanatate si abilitati. Acest lucru poate fi evitat prin punerea pietrei filozofale pe calul respectiv. Un cal de peste 25 de ani, corect ingrijit poate trai si 30 de ani fara probleme.

MORALUL: 

Moralul se refera la bunastarea psihica a calului. Un moral de 100% inseamna un cal fericit. Iar un cal fericit obtine rezultate mult mai bune. Exista cateva trucuri pentru a mentine moralul calului.

  • oferiti lectii cu calul dumneavoastra, zilnic daca se poate
  • daca calul are parte de o INGRIJIRE COMPLETA ( hranit , tesalat, adapat + nap/morcov/plimbat) acesta va primi un bonus de moral.
  • rugati un prieten sa ofere calului un mar.
  • Raza lui Helios pastreaza moralul calului la 100% indiferent de situatie

Probleme cu moralul :

Atunci cand un cal este imbatranit avand mai putin de 20% moral, sanatatea lui va scadea. Cu cat este mai slab moralul cu atat scade mai repede sanatatea. Pentru a evita acest lucru nu uitati sa va ingrijiti calul zilnic si sa il adapostiti intr-un centru de echitatie.

INGRIJIREA CALULUI:

HRANIREA CORECTA A CALULUI:

- Caii au nevoie de diferite cantitati de alimente in functie de varsta/rasa/specia lor.
- exista 2 tipuri de alimente consumate de cai : nutretul si grauntele + bonusuri ( napi/morcovi/terci )

Nutretul reprezinta hrana de baza a cailor. In meniul de hranire a calului in partea din dreapta sus aveti notate 2 cifre despartite printr-o bara. Partea din dreapta reprezinta cantitatea de hrana pe care calul ar trebui sa o consume pentru a-si mentine sanatatea, iar numarul din dreapta reprezinta cantitatea de furaje deja consumata.


Grauntele reprezinta un aliment suplimentar pe care il puteti oferi cailor care depun mult efort la antrenamente. In functie de antrenamentul pe care face calul suma din dreapta va creste, pana la maxim 3.75kg.

Terciurile :
  • Terci de energie : Ofera un bonus de +5 energie calului
  • Terci pentru sanatate : Un bonus de +10 sanatate calului
  • Terci caloric : Un bonus de +10 moral calului
Terciurile se pot consuma o data la un anumit numar de zile.  ( 6 luni pentru cal )
Daca trimiteti caii pe pajiste trebuie sa aveti foarte mare grija. Caii consuma furaje pe pajiste, si daca nu monitorizati cantitatea mancata riscati o eventuala ingrasare a calului. O alta modalitate de ingrijire a cailor ar fi aceea de ai trimite pe pajiste pana consuma ratia zilnica de furaje.

MANJII:
Manjii proaspat fatati stau cu mama lor pana la varsta de 6 luni. In aceasta perioada acestia se hranesc exclusiv cu lapte matern. In cazul in care in centrul in care se adopostaste mama exista morcovi, manzul poate manca si cativa morcovi.
Manjii intarcati mananca numai nutret. Atunci cand incep antrenamentele veti incepe sa le dati graunte. Trebuie sa aveti grija sa le oferiti o NUTRITIE ECHILIBRATA : nu trebuie sa manance prea mult/putin.

Adapatul calului :
Atunci cand adapi calul acesta primeste un bonus de +2 la energie si +1 la moral. Deasemenea adapatul reprezinta una dintre sarcinile zilnice ale crescatorului, si trebuie indeplinita cu seriozitate.

 Mangaiatul calului:
 Mangaiatul/plimbatul reprezinta o unealta foarte folositoare pentru a obtine un boost de                     energie. Cu cat energia calului este mai mica cu atat plimbatul ii va oferi mai multa energie.
                   TESALATUL :
Ofera un bonus la moral. Este recomandat sa tesalati calul primul lucru dimineata pentru a obtine un moral cat mai bun. Astfel lectiile/antrenamentele etc vor lua mai putina energie.
BONUSURI: Morcovul si Napul sunt dulciuri, le puteti oferi cailor pentru un bonus de energie.
CENTRUL DE ECHITATIE :

In partea din dreapta sus aveti meniul centrului de echitatie compus din 3 iconite:
1. LECTIE : Oferind lectii , moralul calului creste. Deasemenea el poate primi bonusuri/ponturi de la instructori sau clienti.
2. PAJISTE : Este recomandat sa trimiteti calul pe pajiste pentru a creste moralul. Pe pajiste calul are libertatea de a se hrani, insa trebuie sa aveti grija sa nu depaseasca ratia zilnica. Deasupra butonului confirma puteti vedea cantitatea de furaje pe care o va consuma calul pe pajiste.
3. BOXA : Boxa este foarte utila deoarece creste energie calului ( mai putin decat pajistea ) , insa afecteaza moralul. Totusi este folositoare pentru a controla greutatea calului in cazul in care acesta a mancat prea mult.


CAM ATAT PE MOMENT. Sper ca aceste informatii sa va ajute. Succes la joc!
Urmeaza tutorial pentru antrenarea BLUP-ului si REPRODUCEREA UNICORNILOR.



Categories:

15 comments:

  1. Jojolinajojo
    Ii ajuta foarte mult pe cei incepatori.Felicitari trineeee!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo trineeee! Se pare ca insfarsit cineva ii ajuta pe incepatori in loc sa-i ignore!

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut! Imi poti spune si mie ce este acele BLUP? la ce m ajuta? si cum il maresc?

    RăspundețiȘtergere
  4. BLUP este un index genetic. Acesta joacă un rol important în reproducere deoarece valoarea BLUP a părinţilor are impact asupra potenţialului mânzului la naştere.
    Se calculează în funcţie de:
    Nivelul de antrenament atins de cal la primele cele mai bune trei abilităţi
    Numărul competiţiilor câştigate; ideale sunt 20 de victorii.
    Vârsta, deoarece BLUP poate ajunge la 100, după ce calul împlineşte 10 ani.


    Este recomandat sa imperechezi mereu cai cu blup peste 90 intre ei.

    RăspundețiȘtergere
  5. ce este genetica? la ce ajuta? si cum o cresc?

    RăspundețiȘtergere
  6. Potenţial genetic

    Potenţialul genetic al calului se calculează în funcţie de potenţialul genetic şi indexul genetic BLUP al părinţilor.
    Există o singură modalitate de a îmbunătăţi potenţialul genetic al unui mânz: să se joace între vârsta de 8 şi 18 luni.
    Abilităţile înnăscute şi îmbunătăţirea acestora nu fac parte din potenţialul genetic. Astfel, abilităţile unui cal pot depăşi valorile indicate de potenţialul genetic.

    Caii cu potential genetic mai mare, au abilitati innascute mai mari, deci se vor antrena mai bine, si vor castiga mai multe competitii..

    RăspundețiȘtergere
  7. De mare ajutor pt incepatori dar si pentru noi!Felicitari !:) <3

    RăspundețiȘtergere
  8. felicitari!!
    sunteti un real ajutor
    semnat BuBu(maddy)

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumim!!!
    De mare ajutor; Sarbatori fericite, si la mai multe sfatruri ajutatoare in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  10. De mare ajutor pt. cei incepatori.:)

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna.Sunt dennisa_cristina!
    Trineeee super tare!MSR mult

    RăspundețiȘtergere
  12. Hmmm..interesant..:DMa va ajuta mult de akm...

    RăspundețiȘtergere
  13. este util deoarece unii jucatori nu stiu sa-i hraneasca bine si corect

    RăspundețiȘtergere